Hyvällä otteella ja ammattitaidolla

Ravinto & Liikunta & Hyvinvoinnin ABC

Painonhallintaa parempaan elämään...

    24092013 kuva kotisivuille raija      

 Asiakkaani Raija Viklundin oma tarina miten tässä näin on käynyt... että housut ovat "jääneet" suureksi, terveys on kohentunut ja elämänlaatu parantunut roimasti reilussa puolessa vuodessa.

                                                                                  

 

Asiakkaan tarina….

Olen yrittänyt laihduttaa monta kertaa ja monin eri menetelmin mm. Nutriletilla jolla laihdutin 10 kg ennen polvileikkausta vuonna 2007. Kävin myös Painonvartioissa ja sain kyllä heidänkin menetelmällä kiloja pois, mutta en oikein tuntenut heidän juttuja omakseni. Painoni on tullut jokaisella yrityksellä takaisin ja hiukan ylikin mitä se oli ennen dieettien aloittamista. Nyt olen löytänyt sellaisen menetelmän joka tuo tulosta ja tuntuu hyvältä. Tuntuu siltä, että jees tämä painonhallinta on minun juttuni ja voin noudattaa sitä koko loppuikäni.

Kaikki alkoi siitä kun elokuussa vuonna 2012 sain lääkäriltä lähetteen ja puhelinnumeron niska- ja hartiahierontaan. Selkä-niska-hartia vaivojen kautta tutustuin Juha Korhoseen ja hänen yritykseensä Hyvinvoinnin ABC:n.

Painonhallinta tuli mukaan oikeastaan muiden vaivojen sivutuotteena. Selkä-niska-hartian hoidot kinesioteippauksineen ovat jatkuneen myös koko painonhallintaprojektin aikana.

Kesällä 2012 lääkäri määräsi minulle Simvastatin kolesterolilääkkeitä. Kyseiset lääkkeet eivät sopineet minulle ja sain niistä mm. lihassärkyjä. Sovimme lääkärin kanssa, että pidän kahden kuukauden tauon, jonka jälkeen otetaan kokeet ja katsotaan miten jatketaan. Tulosten jälkeen hän käski minun jatkamaan samoilla kolesterolilääkkeillä vaikka ne eivät sopineet minulle. Juteltuani Juhan kanssa kolesterolilääkkeistä, hän kehotti kokeilemaan olla ottamatta sitä. Ja tein oman päätökseni jättää ne pois kokonaan. Aloin syödä Juhan kehoituksesta mm. Ubigold luontaistuotetta, joka sisältää Ubikinonia ja E- vitamiinia mitkä ovat elimistön tukena. Huhtikuussa vuonna 2013 kävin lääkärissä uusimassa kilpirauhas- ja verenpaine- ym. lääkkeeni. Tätä ennen en ollut käynyt lääkärissä 10 kk:n koska ei ollut tarvetta käydä ja olo oli tosi hyvä. Olin ollut sen 10 kk ilman kolesterolilääkkeitä. Saman käynnin yhteydessä otettiin iso määrä verikokeita. Jännitti jonkin verran, että minkälaiset kolesteroliarvot ovat ja onko Ubigold auttanut. Yllätys, yllätys kaikki arvot olivat hyviä tai vähintään tyydyttäviä.

Kun kerroin Juhalle tulokset ja hän totesi, että "-sieltä ne terveyden salat pikkuhiljaa alkaa vaikuttamaan. Muutama kilo vyötäröä hoikemmalle niin hyvä tulee". "Voitaisiinko jutella aiheesta jos kiinnostaa...". Arvostan sitä, että hän toi asian esille hyvin hienovaraisesti ja loukkaamatta. Jokainen ylipainoinen tietää kuinka arka aihe se hänelle voi olla.

Minähän kiinnostuin ja siitä se meidän yhteinen painonhallintaprojekti alkoi. Juha lupasi olla minun Henkilökohtainen valmentaja. 1. punnitus oli 29.4.2013 jolloin päätimme yhdessä, että pudotan 14 kiloa. Painoni oli tuolloin 114 kg ja tavoitteeksi asetimme siis 99,9 kg ! Alle 100 kiloa.. Alku alkoi Squeezy Athletic aterian korvikkeella, sekä lisäravinteilla. Lisäravinteiksi otin Juhan neuvoista mm. D-vitamiinin, magnesiumin ja kalaöljyn. Lisäksi tein täydellisen ruokaremontin ja jätin pois perunan, pastan, riisin, suklaan ja muun sokeripitoisen makean. Sekä myös leivän. Leipä ja suklaa ovat olleet minun paheeni. Nykyään syön paljon broileria, kalaa, marjoja ja vihanneksia. Marjoja en ole pystynyt syömään moneen vuoteen koska minua on vaivannut vatsahapot, mutta ruokavalion myötä nekin on asettunut. Perinteisen teollisen suolan ruuanlaitossani vaihdoin kokonaan terveelliseen Himalajan vuorisuolaan.

Käyn joka aamu tunnin kävelylenkillä ja iltaisin jumppaan Juhan tekemien ohjeiden / liikeiden mukaan. Ruokavaliollakin kyllä paino putoa, mutta jos haluaa pudottaa painoaan hiukan nopeammin, niin siihen tarvitaan tueksi myös liikuntaa. Liikunta on hyväksi muutenkin mielelle ja kehon terveydelle. Kävelylenkeillä olen turvautunut kyynärsauvaan. Kyynärsauvaa olen joutunut käyttämään koko ajan kävellessäni viimeiset 6 vuotta.

Painoni on pudonnut keskimäärin kilon viikossa, joskus vähän yli ja joskus taas alle. Kun 11 viikkoa täyttyi, oli painoni pudonnut -10 kg ja 14 viikossa eli  29.7 jo - 14 kg. Nyt uusi tavoite on pudottaa lisää – 10 kg.

28.8.2013 mennessä painoni on pudonnut – 17,5 kg ja viikkoja on kulunut 16.

Verenpainelääkkeitä olen syönyt vuodesta 1995 lähtien ja annoskoko on 2 kpl / päivä. Painon pudotuksen ansiosta olen voinut jättää yhden verenpainelääkkeen kokonaan pois ja toisenkin olen voinut puolittaa. Lisäksi olen jättänyt tulehduskipulääkkeet pois kokonaan ja särkylääkkeitä syön vain tarvittaessa satunnaisesti esim. migreeniin tai muuhun särkyyn.

Olen saanut Juhalta paljon tukea ja neuvoja. Eikä hänen yrityksen nimi turhaan ole Hyvinvoinnin ABC, koska sillä jos missään huolehditaan asiakkaan kokovaltaisesta hyvinvoinnista. Yksin ja ilman neuvoja, tukea ja kannustusta ei minun painon pudotus olisi onnistunut. Minä en ole mikään kilpailija tai ryhmä laihduttaja tyyppi ja siksi painonpudotus tuntuu ja onnistuu parhaiten kun sen saa tehdä omaan tahtiin.

Olen saanut paljon kehuja ja kannustuksia myös ystäviltä ja tutuilta.

Raija Viklund

 

Toinen tavoite – 10 kg saavutettiin 7.10.2013, viikkoja oli silloin kulunut 22 ja paino oli pudonnut -24 kg!

Sen kunniaksi olimme Juhan kanssa sauvakävelyllä samana päivänä. Tarkoitus oli, että hän opettaa minulle oikean sauvakävelytekniikan. Sauvoja käyttäessä jo ennestään kipeänä ollut oikean käden peukalo kipeytyi niin, että en voinut käyttää kyynärsauvaa tai kävelysauvaa.

Oli kuitenkin pakottava tarve mennä lenkille siitä huolimatta. Kokeilin kävellä kokonaan ilman apuvälineitä ja yllätykseni se onnistuikin hyvin. Siitä lähtien olen kävellyt ilman kyynärsauvaa!

Syyskuun puolessa välissä jätin pois loputkin verenpainelääkkeet koska paineet alkoivat olla niin alhaalla että joskus jopa pyörrytti. Seuraavaksi aion kokeilla jos tulen toimeen ilman vatsalääkkeitä, sillä uuden ruokavalion myötä närästykseni on myös loppunut kokonaan.

Aion myös jättää väliin joka syksyisen influenssarokotuksen. Syön terveellisesti, liikun säännöllisesti, otan tarvittavia lisäravinteita. Näin myös vastustuskykyni on parantunut roimasti, joten minulla on kaikki edellytykset selvitä ilman influenssaa tällä talvikaudella.

Kolmas tavoitteeni on pudottaa painostani vielä – 5 kg. Ensimmäiset kaksi viikkoa ei ole mennyt niin hyvin kuin aikaisemmat. Tämän tavoitteen ensimmäisenä viikkona painoni laski – 300 g ja toisena viikkona se nousi 100 g. Ei hätää, kyllä se siitä….

Tähän mennessä olen jättänyt pois kolesteroli, verenpaine, tulehduskipu- ja allergialääkkeet sekä luopunut monta vuotta kävelyn apunani olevasta kyynärsauvasta.

Suolistorasva-arvo oli lähtötilanteessa todella korkea eli 17. Tällä hetkellä se on 11.

Vatsan kohdalta ympärysmitta oli 125 cm, nyt 106 cm.

Lantio/pakarat ympärys 138 cm ja nyt 120.

Reisien ympärys olivat lähtötilanteessa 76 cm ja tällä hetkellä ne ovat 64 cm.

Joten mitoissakin on tapahtunut valtava muutos.. J

On muuten todella mukavaa ja mielekästä käydä vaateostoksilla kun voin ostaa entisen vaatekokoni 54 vaatteiden tilalle nyt kokoa 46.

 

24092013 kuva kotisivuille raija ja min

Raija ja Juha sekä entisen elämän housut..

 

Painonpudotus on jatkunut reippaasti ja kolmas tavoitteeni oli pudottaa painostani – 5 kg. Se on saavutettu 25.11.2013.

Nyt painoni on laskenut yhteensä mukavat 30 kg. Eli yhteensä 60 kpl 0,5 kg voipakettia!!!

Oloni on tuntunut koko ajan kaikin puolin hyvältä, virkeältä ja pirteältä!

Tämän tavoitteen saavuttaminen kestikin hieman kauemmin eli seitsemän viikkoa. Jokunen viikko painoni laski vain vähän ja joku toinen viikko taas hiukan enemmin.

Näiden viikkojen aikana olen voinut jättää pois vatsalääkkeen, lääkkeen joka alentaa pulssia sekä kipukynnystä nostavan lääkkeen. Kun aikaisemmin otin eri lääkkeitä erinäisiin vaivoihin yhteensä 11 tablettia päivässä, niin nyt minulla on jäljellä vain 2 lääkärin määräämää lääkettä. Toinen on kilpirauhaslääke, jota joudun ottamaan koko ikäni sekä hormonilääke.

Minulta kysytään usein, että eikö se laihduttaminen ole kovin vaikeaa ja hankalaa. Kun ei voi syödä ”mitään”. Täytyy vaan nyt sanoa, että se on ollut yllättävänkin helppoa. Ei ole kertaakaan tuntunut siltä, että tekisi mieli lopettaa. Syön erittäin monipuolisesti, terveellisesti ja sopivasti. Sekin kannustaa jatkamaan, kun paino on pudonnut hiukan joka viikko ja vain kerran mennyt ylös vain 100 grammaa.

Tämän jälkeen uusi ja neljäs tavoitteeni on pudottaa vielä 6 kiloa painostani vesks. Kun se on saavutettu, niin silloin paino on pudonnut yhteensä 35 kiloa. Sitten se varsinainen painonhallinta alkaakin. Eli painon pitäminen niin, että se ei liioin nouse eikä myöskään kovin laske.

Minulle sanotaan usein, että sitten voit alkaa syömään ”normaalia ” ruokaa, mutta ei se ruokavalio siitä paljon muutu koska minähän syön nyt normaalia kotiruokaa koko ajan. Olen vain jättänyt pois turhat ja epäterveelliset ruoka-aineet ja kaloripitoiset valmisruuat.

 

20.1.2014 saavutin neljännen tavoitteen - 6 kiloa.

Tämän tavoitteen saavuttaminen kesti kuusi viikkoa. Kun lähtöpainoni oli 114 kg on se nyt 79 kiloa. - 35 kiloa painosta on lähtenyt yhdeksässä kuukaudessa.

 

Vointini on ollut mahtava koko tämän painonpudotuksen ajan. Kävin verikokeissa ja lääkärissä tammikuun lopulla, kaikki arvot olivat hyvät eikä lääkärilläkään ollut mitään huomautettavaa.  Rasva-arvot ja BMI laskevat ja lihas % nousee, aivan niin kuin pitääkin.

 

Yhteenvetona koko painonhallinta ajasta voin todeta, että se on ollut todella helppoa. Tämän olisi pitänyt tehdä jo kaksikymmentä vuotta sitten, mutta parempi myöhään kun ei koskaan.

 

Saan päivittäin kehuja ja onnitteluja tutuilta ja tuntemattomilta, että olen muuttunut niin, että ei meinaa tuntea.  Paikallislehti kirjoitti jutun Juhan ja minun yhteisestä painonhallinta projektista. Sen jälkeen moni on todennut, että olen rohkea kun annoin jutun lehteen. Tarkoitus oli, että saadaan ihmiset innostumaan painon pudotuksesta.  Useampi tuttu ja vähemmän tuttu on ottanut esimerkkiä minusta, osa pudottaa itsenäisesti ja osa on ottanut yhteyttä Juhaan. Totta, elämäni on tosiaan muuttunut sekä sisäisesti, että ulkoisesti.  Olo on kaikin puolin parempi, kevyempi, ja muutenkin mahtava ja ihana, tuntuu aivan siltä kuin olisin saanut uuden elämän.

 

Painonhallinnan myötä on kyllä rahapussikin keventynyt, koska olen joutunut ostamaan uusia pienempiä vaatteita. Mutta lääkekuluissa olen säästänyt. Vuonna 2013 meni lääkkeisiin alle 300 euroa kun taas monena aikaisempana vuonna kulut olivat 700 -800 euroa. Terveyttä ei voi mitata rahassa, kaikki kulut ovat kumminkin sijoitus omaan hyvinvointiin.

 

Tästä on hyvä jatkaa. Nyt on sitten tarkoitus, että pudotan vielä painoa pikku hiljaa ja vähän kerrallaan niin, että 29.4.2014 kun painonhallinnan aloituksesta on kulunut vuosi on painoni pudonnut 40 kiloa.    

 

 Raija V 29042014 03

 Raija ja diplomi -35 kg kevyempänä 29.1.2014

 

14.8.2014

Viimeksi kun tätä sivua päivitettiin asetin itselleni tavoitteeksi pudottaa painoa yhteensä - 40 kiloa siihen mennessä kun painon hallinnan aloituksesta oli kulunut vuosi.  29.4.2014 vuosi oli kulunut ja painoni oli pudonnut - 41 kiloa.    Tällä hetkellä olen pyrkinyt pitämään painoni noin 72 kilossa.  Viimeinen punnitus oli 5.7.2014 ja silloin paino oli noussut 72,9 kiloon. No, se on tilapäistä koska on kesä ja olen syönyt uusia perunoita ja mansikoita, niiden aikahan on kohta ohi ja silloin palaan taas entiseen ruokavalioon. Ja muutenkin paino vaihtelee minun painoisillani henkilöillä noin kilon verrran vuorokaudesta riippuen.

 

Tavoitteessa pysyminen ei kuitenkaan ole yhtä helppoa kuin laihduttaminen. Pieniä heittoja tahtoo tulla väkisin. Mutta täytyy vaan tsempata, että ei sorru mässäilemään.

 

Vointi on ollut edelleen hyvä, pientä notkahdusta oli hemoglobiinissa, mutta sekin on taas hallinnassa. Ainoa mikä vaivaa tällä hetkellä on vaihdevuosioireet. Koska olen laihtunut paljon, on hormonitoiminta hiukan mennyt sekaisin, mutta eiköhän sekin nyt vain ole tilapäistä. Ei ole edes influenssa iskenyt vaikka jätin ottamatta jokavuotisen influenssa rokotuksen. Siinä nähdään terveellisen ruokavalion ja liikunnan tulos. Sekin jo motivoi jatkamaan terveellisellä ruualla ja liikunnalla.

 

Kuluja säästyy ja hiukan kertyy... mutta uusia vaatteita on mukava ostaa!

Lääkekuluja on tähän mennessä (7 kk) vain 113 euroa joka on iso pudotus (1/3) aikaisempiin kuluihin verrattuna. Ne olivat noin 400 euroa puolivuosittain. Vaatteisiin on kylläkin kulunut sitä enemmin. Olen joutunut jatkuvasti ostamaa pienempiä farkkuja ja puseroita. Alku kesästä kävin ostamassa suorat mustat housut. Sovitin ensin kokoa 42, ne oli isot, piti ostaa koko 40. Niitä sovittaessa tajusin vasta kuinka paljon olin laihtunut, sitä ennen en ollut oikein sisäistänyt koko tulosta.

 

Olen tämän kesän aikana tehnyt paljon sellaisia asioita joita en ole pystynyt tekemään moneen vuoteen. Ole esim. ollut mattopyykillä, pessyt ikkunan ja käynyt uimassa… ottanut pois talviturkin. En ole ollut vedessä varmaan viiteenkymmeneen vuoteen! Koska en osaa uida, niin pulikoin ja jumppasin vedessä. Olen päättänyt, että syyskuussa kun kaikki toiminnat taas alkavat, niin menen mukaan vesijumppaan.

 

Olen varmaan Loviisan tunnetuin mutta toivottavasti ei turhin julkkis , ei mene päivääkään kaupungilla liikkuessa, että ei joku kommentoi ja onnittele painon pudotukseni saavutusta ja kysy miten olen päässyt tähän tulokseen. On myös kuulunut kommenttia, että sinähän olet vielä pystynyt pitämään painon alhaalla. Painon pitäminen saavutetussa tuloksessa onkin se vaikein osa koko prosessissa.

 

Rohkeus ja päättäväisyys ovat ensimmäiset askeleet kaikkeen suureen. Vain tuota tietä käy mahdoton mahdolliseksi.

Rohkaisen kaikkia painonhallintaa aloittavalle aloittamaan sen jo tänään. Onnistut siinä muuttamalla ruokavaliosi terveellisempään suuntaan. Vähennä valmiiden einesten syntiä, samoin pikaruokien käyttöä ja tietysti sokerin saantia pitää rajoittaa. Makeiset ovat kyllä aivan turhaa jos painoasi meinaat tiputtaa.. Lisää myös liikuntaa oman kuntosi myötä. Liikunta voi olla aamuinen kävelylenki. Ulkoilu on myös henkisesti hyvä asia ja päivä lähtee aina mukavasti käyntiin.. Satoi tai paistoi. 

 

Jos itse ei pysty saamaan aloitusta aikaan, niin on hyvä kääntyä alan ammattilaisen puoleen. Itse olin aikoinaan yrittänyt laiduttamista useaan kertaa erilaisilla painonhallinta-aineilla ja ryhmissä. Mutta aina vaan motivaatio loppui jossakin vaiheessa ja palasin takaisin entiseen epäterveelliseen ruokavalioon. Ja kaikki kilot mitä "laihdutuskuurien" aika lähtivä, tulivat takaisin korkojen kera..

 

Hyvinvoinnin ABC :n / Juha Korhosen avulla, hänen opastuksella ja alun motivoinnilla sekä matkan ajan tsemppaamisella pääsin hyvin alkuun. Lopullisten tavoitteiden saavuttaminen olikin yllättävän helppoa. Vuosi siinä vierähti, mutta tuloksenakin oli mahtavat 40 kiloa painosta pois.. ja terveellisempi, iloisempi tämä päivä sekä huominen..

 

Loviisassa Loviisan päivänä 25.8.2014

Raija Viklund

 

 

 

 

 

 

 

Ajankohtaista

Ota yhteyttä

Voit tilata haluamiasi tuotteita, palveluja ja lahjakortteja alla olevalla lomakkeella.